Predstavitev glasbil

TROBILA

Vsako leto se pridejo glasbila v aprilu predstavit k pouku, kar v razred. Ker letos to ni možno, so se učenci potrudili in za vas posneli videe. v katerih so se potrudili, da vam svoj inštrument predstavijo koliko mogoče v dobri luči. Ponosni so da igrajo nanje. Verjemite, da bi raje prišli k vam v razred in vam vse to razložili, pokazali in zaigrali. Njihov učitelj glasbila, ki ga boste videli na koncu, jim je dal izziv, da se pri predstavitvi trobil posnamejo. Verjemite, da to ni bilo kar tako, igrat in govorit, nastopat pred kamero.

Trobila smo že jemali, ampak samo po sliki in po zvoku iz cdja. Zdaj pa boste na teh videih videli dejansko kako so trobila sestavljena, kako se nanje igra, iz česa so itd. Učenci so vam postavili tudi uganke. Mislim, da boste znali odgovorit na vse. Še bolj pa bodo učenci in učitelj navdušeni nad tem, če se bo kdo od vas odločil za igranje na katero od teh glasbil. V šoli potrebujemo ta glasbila v šolskem pihalnem orkestru.

  1. a) TROBENTA
  • najmanjša, najbolj gibka, najbolj hitra in nagajiva in najvišje zveni

Gašper:

 

Anže:

  1. b) POZAVNA
  • posebnost med trobili, nima ventilov, ima že nižji zvok po višini in je kot ena elegantna gospodična z dolgimi nogami

Erik:

David:

  1. c) BARITON
  • tak en zanimiv instrument, ki ga lahko že majhni otroci začenjo igrat, ima tudi nižji zvok, je kot en striček med temi trobili

Tadej:

  1. d) TUBA
  • najnižja, najgoblja, največja  in najbolj zlata, učitelj jo je prav »zglancal«, da se sveti, je po zvoku kot prijazna babica med temi nagajivimi trobentami, ki jih umirja z svojim nizkim, umirjenim tonom

Uroš:

Tako, to so trobila, ki se jih lahko učite v naši glasbeni šoli. So zanimiva a ne? Smo imeli pred leti tudi nekaj deklet na trobenti in rogu. Na drugih glasbenih šolah pa igrajo dekleta tudi pozavno in celo tubo.
So najbolj bleščeča glasbila od vseh glasbil. Ko se jo naučiš igrat, so nepogrešljiva v pihalni godbi, simfoničnem orkestru ali big bandu, tudi v narodno zabavni glasbi jih je veliko. Se je mogoče že kdo navdušil, da bi igral trobilo?